Ένα σπίτι πριν και μετά την ανακαίνιση. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα σπίτι πριν και μετά την ανακαίνιση. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τον τελευταίο καιρό είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι οι ανακαινίσεις είναι πιο συχνές από ποτέ. Μια βόλτα στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη είναι αρκετή για να το καταλάβει κανείς αυτό, αφού θα δει πάρα πολλούς από τους ειδικούς κάδους για μπάζα ανακαίνισης αλλά και φορτηγάκια συνεργείων. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πολύ απλός: η ανακαίνιση είναι ένας πάρα πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει ατμόσφαιρα ένα σπίτι και να ανανεωθεί σημαντικά.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που φοβούνται να κάνουν μία ανακαίνιση γιατί απλά ανησυχούν για το πόσο μεγάλα θα είναι τα οφέλη της επένδυσης τους. Με άλλα λόγια, αμφιβάλουν για το πόσο θα αξίζει το σπίτι τους μετά την ανακαίνιση, σε περίπτωση που σκοπεύουν να το βγάλουν στην αγορά για πώληση ή ενοικίαση και για το κατά πόσο θα αλλάξει σημαντικά η ζωή τους μέσα σε αυτό, αν σκοπεύουν να συνεχίσουν να μένουν εκεί. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι και στις δύο περιπτώσεις η αλλαγή θα είναι μεγάλη και σημαντική.

Πριν και μετά την ανακαίνιση σε σπίτι που θα βγει στην αγορά

Δεδομένου ότι λόγω της κρίσης η οποία και χτύπησε πάρα πολύ άσχημα τον οικοδομικό τομέα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα καινούργιο σπίτι, όσο πιο μοντέρνο και ανανεωμένο είναι ένα παλιότερο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του. Τα παλιά σπίτια πάσχουν όλα από κοινά προβλήματα με το μεγαλύτερο να είναι τα άσχημα και καθόλου χρηστικά μπάνια και η άσχημη διαρρύθμιση των χώρων του σπιτιού. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά ακόμη και μια ανακαίνιση μόνο του μπάνιου μπορεί να είναι αρκετή για να γίνει ένα σπίτι περιζήτητο, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση.

Επιπλέον, όπως θα γνωρίζετε, προκειμένου να πωληθεί ή να ενοικιαστεί ένα σπίτι χρειάζεται το λεγόμενο ενεργειακό πιστοποιητικό. Το εν λόγω πιστοποιητικό παίζει ρόλο στην αξία ενός σπιτιού, αφού στην ουσία δείχνει πόσο θα κοστίσει η θέρμανση του, για παράδειγμα. Με μία πλήρη ή και μερική ανακαίνιση θα γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το σπίτι να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικό και να αποκτήσει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό σε κάποια υψηλή κατηγορία. Όσο υψηλότερη η κατηγορία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αξία του.

Πριν και μετά την ανακαίνιση σε σπίτι που θα γίνει ιδιοκατοίκηση

Μπορεί το σπίτι το οποίο αγοράσαμε κάποια στιγμή να το αγαπάμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τέλειο ή ακόμη και ότι δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό για να το ανανεώσουμε και να το κάνουμε ακόμη πιο όμορφο και πιο ζεστό. Μία ανακαίνιση λοιπόν μπορεί να αλλάξει σημαντικά την όλη ατμόσφαιρα ενός σπιτιού και να το κάνει πιο μοντέρνο και πιο πρακτικό. Για άλλη μια φορά το παράδειγμα είναι η τουαλέτα, ένα δωμάτιο στο οποίο περνάμε όλοι όλο και περισσότερο χρόνο. Η αλλαγή της τουαλέτας από μόνη της, σε συνδυασμό με ένα βάψιμο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το feeling του σπιτιού σας και να το κάνει σαν καινούργιο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι εννοείται ότι σε περίπτωση που το σπίτι σας έχει παλιού τύπου παράθυρα και κουφώματα, μία αναβάθμιση τους θα κάνει το σπίτι σας πιο ζεστό και πιο οικονομικό, πράγμα που φυσικά θα βελτιώσει τη ζωή σας μέσα σε αυτό.

Μια έρευνα θα σας πείσει

Μπορεί όλα αυτά που μόλις είπαμε να ακούγονται λίγο ρομαντικά ή ακόμη και υπερβολικά, αλλά μία απλή έρευνα θα σας πείσει. Σίγουρα αν κάποιος συγγενής ή φίλος σας έχει κάνει ανακαίνιση θα έχετε ήδη δει πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Αν όμως δεν ξέρετε μία τέτοια περίπτωση, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μία εταιρία ανακαινίσεων και να δείτε φωτογραφίες από το πριν και το μετά των project τους. Είναι σίγουρο ότι θα σας διαλύσουν όλες τις αμφιβολίες και τους φόβους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *