Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βάψιμο της πολυκατοικίας

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βάψιμο της πολυκατοικίας

Ο ελαιοχρωματισμός της εξωτερικής πλευράς μιας πολυκατοικίας, είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η συγκεκριμένη εργασία μάλιστα, είθισται να πραγματοποιείται περίπου κάθε δεκαετία, λόγω τόσο του κόστους όσο και της προετοιμασίας που απαιτείται πριν την έναρξη της. Ωστόσο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθότι με αυτόν το τρόπο ανεβαίνει η αξία των σπιτιών.

Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός, με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν αποφασίσετε να προβείτε στην αντίστοιχη διαδικασία ανακαίνισης.

Ενημέρωση σχετικά με τον κανονισμό της πολυκατοικίας

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα, είναι να γνωρίζετε τι προβλέπει ο κανονισμός της εκάστοτε πολυκατοικίας. Θυμηθείτε ότι δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας για όλες τις πολυκατοικίες, οπότε μελετήστε τον προσεκτικά πριν από οτιδήποτε άλλο. Στην συνέχεια, θα πρέπει να γίνει μια συνέλευση, στην οποία θα είναι παρόντες τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ένοικοι. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης πρέπει να αναφερθεί και να συζητηθεί ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαία η διαδικασία του ελαιοχρωματισμού. Επίσης, πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα βρείτε και θα προσεγγίσετε τους αρμόδιους επαγγελματίες καθώς και να συμφωνήσετε εξ αρχής για τον προϋπολογισμό αυτής της εργασίας. Είναι αναγκαίο να συμφωνήσουν τουλάχιστον οι μισοί, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

Άδειες για τον ελαιοχρωματισμό

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και η σχετική νομοθεσία προβλέπουν, ότι χρειάζεται ειδική άδεια ανακαίνισης για το βάψιμο της πολυκατοικίας, εάν και εφόσον θα χρησιμοποιηθεί σκαλωσιά. Ιδιαίτερα για τον εξωτερικό ελαιοχρωματισμό, τα μέτρα είναι πιο αυστηρά. Μια τέτοια διαδικασία έχει μεγάλο κόστος και σχετικό κίνδυνο, επομένως θα χρειαστείτε μια άδεια μικρής κλίμακας, από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου, την πολεοδομία. Η συγκεκριμένη μπορεί να κατατεθεί από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο. Καλό θα είναι να μην προβείτε σε καμία εργασία, χωρίς την ειδική άδεια. Έχετε κατά νου ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος σε περαστικό, το κόστος θα είναι πιο υψηλό, από ότι η έκδοση της άδειας.

Κόστος για την άδεια ελαιοχρωματισμού της πολυκατοικίας

Η άδεια μικρής κλίμακας, έχει διαφορετικό κόστος καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη με μικρές εργασίες, οι οποίες τείνουν να είναι και πιο οικονομικές. Η τιμή ανέρχεται κατά προσέγγιση περίπου σε 1200 ευρώ, ποσό το οποίο ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό. Επίσης, το κόστος επηρεάζεται από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε πολυκατοικίας. Θυμηθείτε ότι μαζί με τα παραπάνω, θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον το κόστος για τα οικοδομικά ένσημα του συνεργείου, τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ακόμη, θα χρειαστεί να οριστεί ένας μηχανικός για τη μελέτη του χώρου, που θα σας κάνει και τη σχετική έκθεση, υπογράφοντας ως αρμόδιος για την διεκπεραίωση της εργασίας. Επομένως, η τιμή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για αυτό το λόγο δεν είναι ποτέ σταθερή.

Προσεγγίστε τους κατάλληλους επαγγελματίες

Η διαδικασία του βαψίματος των εξωτερικών τοίχων μιας πολυκατοικίας, χρειάζεται και τα αρμόδια άτομα, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με ειδήμονες τεχνικούς και μηχανικούς, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν με τη μελέτη  και τις άδειες των οικοδομικών εργασιών.  Επιπροσθέτως, είναι πολύ σημαντικό να μην προσλάβετε μεμονωμένους ελαιοχρωματιστές, αλλά εξειδικευμένο συνεργείο. Με αυτό τον τρόπο, οι εργασίες θα διεκπεραιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, στοχεύοντας πάντα στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *